2011. július 10., vasárnap

Modell fenyőfák készítése

Nagyjából minden terepasztalra, de főképpen a hegyesekre igaz, hogy rengeteg fa kell rájuk. A modell fákból 2 fajta létezik, az egyik az előtérben szerepel, szépen ki van dolgozva és vonzza a tekintetet. A másik típus a háttérben megbúvó fa, ami kevésbé szép, de nincsenek annyira feltűnő helyen, hogy ez bajt okozzon. A lényeg, hogy kitöltik a teret. Az ilyen fákkal főként hegyeket boríthatunk be, de természetesen másra is jók.
A következő cikkben egy olyan fakészítési módot mutatok be, mellyel könnyen lehet igen nagy mennyiségű, és viszonylag jó minőségű “háttérfenyőt” készíteni, kevés pénzből.

Néhány az elkészült fák közül

Alapanyag:
  • Vékonyabb kartonpapír
  • Vékony hurkapálca
  • Papírragasztó
  • Tapétaragasztó
  • Nagy darabokat tartalmazó fűrészpor
  • Tempera
Az egész úgy kezdődik, hogy kis 8 ágú csillagokat vágunk ki, fenyőnként 6 db-ot, melyeknek a mérete folyamatosan lentről felfelé csökken. Ha kisebb vagy nagyobb fákat akar valaki készíteni, akkor lehet kevesebb, illetve több csillag is, akár más elosztásban is. Először célszerű egy sablont kivágni, majd azt másolgatni.

Sablonok

A csillagoknak nem kell tökéletesnek lenniük, úgyse fog látszani a hiba. Miután megrajzoltuk, vágjuk ki a csillagokat, majd a közepüket szúrjuk ki. A lyuknak akkorának kell lennie, hogy a hurkapálcát át tudjuk nyomni rajta. Ez a nagyobbaknál még nem gond, ott a pálca kiszélesíti a nyílást, de a kisebbek könnyen elszakadhatnak, ha túl kicsi a lyuk, tehát ilyenkor lehet újat készíteni. A hurkapálcát célszerű kihegyezni hegyezővel, vagy késsel, hogy megkönnyítsük a folyamatot. Miután felhúztuk az összes csillagot, állítsuk be őket a helyükre, a tetejétől számítva körülbelül centinként helyezzünk el egyet.

Egy félkész fenyő

Ha a helyükön vannak, akkor ragasszuk őket a hurkapálcához Technokollal, vagy valami ehhez hasonló tartósabb ragasztóval. A törzs részét ezután fessük le barna temperával, és nagyjuk megszáradni, közben keverjük be a tapétaragasztót. A következő lépés, hogy a fa csillagos részét forgassuk meg előbb tapétaragasztóban, majd a fűrészporban. Merítsük bele a fát a ragasztóba, addig amíg a lomb fog érni, majd folyassuk le a felesleget. A fát ezután "ássuk el" a fűrészporban és gondoskodjunk róla, hogy mindenhova jutott belőle. Kis idő múlva kivehetjük, és hagyjuk megszáradni. Elsőre valószínűleg nem lesz elég a fűrészporréteg, így száradás után ismételjük meg legalább egyszer ezt a lépést. Ha elérte a fűrészporréteg a kellő vastagságot, akkor keverjünk egy pár deciliter vízbe temperát. A festéknek elég sűrűnek kell lennie, hogy befogja a fa lombját.

"Szobai permetező"

Miután megtaláltuk a megfelelő színt, töltsük a keveréket egy szobai permetezőbe, majd fújjuk rá a fára a festéket. Nem ajánlott nagyon eláztatni a fát, inkább többször kevesebb festéket használj, mert a víz feloldhatja a tapétaragasztót, és így leeshet a fűrészpor. Ezzel a végére is értünk a háttérfenyők elkészítésének.

Egy kisebb erdőnyi fenyő

Ha mindent jól csináltál, akkor számos modell fenyőfa boldog tulajdonosa vagy, melyeket aprópénzből el lehet készíteni, és elmondhatod, hogy te csináltad őket. Ismerősöm szerint ezek a fák sokkal jobban néznek ki, mint a legtöbb olcsóbb, boltokban kapható fenyő.

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése