2011. július 10., vasárnap

Hogyan készíthetünk egyedi alagútkaput? – I. rész

A hegyes terepasztalok elengedhetetlen kellékei az alagutak, és így az alagútkapuk is. A boltokban lehet vásárolni olyanokat, amelyek egész élethűek és szépek, de az asztalomra ezek nem passzoltak, ugyanis egyik sem volt elég széles. A problémám oka az volt, hogy a 2 vonalú pályám alagútja pont egy meredekebb ívben kezdődik, és a bolti kapuk nem voltak hozzá elég szélesek. A megoldásként saját alagútkaput kellett készítenem. Az építés közben készült képem sajnos nincs, így csak a végeredményeket tudom betenni a leíráshoz.

Először készíts egy egyszerűbb mintát, hogy tudd mibe kezdesz.

Alapanyag:
  • Gipsz
  • Szúnyogháló
  • Vízfesték
Először egy papírra tervezd meg a kapu formáját, majd egy asztalra tegyél le egy olyan fém/műanyag lemezt, amelyre nem nagyon tapad a gipsz. A lemezre rakd fel a papírt, majd ezt Duplo Legokkal körbepakolod, így lesz egy olyan külső keret, amin a gipsz nem szivárog át. Természetesen mással is körbe lehet pakolni, de én ezt használtam és tökéletesen megfelelt. A kapu látható oldala az lesz, amelyik a lemez felől van, tehát így helyezd el a papírt. Az alagútkapu ívét egy vékony fémlemezből a legkönnyebb kihajlítani. Ha a hajlítás megvan, akkor tedd be a helyére, majd súlyozd le az ívet, és a keret külső részét is, hogy az öntés közben ne mozduljon el. Ha minden rendben ment, akkor a papírt vedd ki.


Az öntés a gipsz kikeverésével kezdődik. Arra figyelni kell, hogy ne legyenek benne levegőbuborékok, ugyanis ez elcsúfíthatja a végeredményt, és megnehezítheti a későbbi faragást. A gipsz egy részét öntsd bele a formába, majd igazítsd el egy bottal, hogy nagyjából egyenletesen legyen mindenhol. Azért, hogy az alagútkapu stabilabb legyen, ajánlott egy formára vágott szúnyogháló darabot elhelyezni a 2 gipsz réteg között A szúnyoghálót finoman nyomd bele az első, még meg nem kötött rétegbe, majd öntsd rá a maradék gipszet, és oszlasd el ugyanúgy, mint az előző réteget. A szúnyogháló tapasztalataim szerint nem kötelező, ugyanis egy alagútkapum sem tört még el, de jobb félni, mint megijedni!

Az egyik kész alagútkapum

Miután a gipsz megkötött, finoman, ha szükséges, akkor nagyon apró ütögetéssel a széleinél szedd fel a keretet, és a kaput. Ez a folyamat nagy óvatosságot igényel, mert ha jobban odatapad a gipsz, akkor egy komolyabb ütéstől letörhet a kapu fém/műanyag lemez felőli oldalának néhány darabja.
A folytatás 1-2 napon belül várható, amint megírom.
UPDATE:

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése