2012. február 4., szombat

Átépítés

Egyszer hozzájutottam egy igencsak hiányos épülethez, melynek a kipótlása igencsak bonyolult és házi körülmények között, megfelelő minőségben talán lehetetlen is lett volna. Először nem is volt egyértelmű, hogy milyen épületről is van szó, bár gyanús volt a talapzatról, hogy egy állomás. Végül az alján található kód és a Google segítségével leltem rá a teljes épületre.

Eredetileg így kellett volna kinéznie...


...és ennyi (+még egy elem) volt meg belőle

Valamilyen számomra érthetetlen oknál fogva két fajta falból, egyik felén fából, másik felén téglából állt az eredeti állomásépület. Biztos valami különlegeset akart az építész. Végiggondoltam, hogy mit is lehet vele kezdeni, majd úgy döntöttem, hogy szétbontom elemeire, és több kisebb házat készítek belőlük. Ez persze nem volt ennyire egyszerű, hiszen az elemek ehhez az összeállításhoz készültek, de egy kis méregetés és nézegetés után úgy voltam vele, hogy 2 épület és egy kicsi bódé ki fog jönni az anyagból. Miután megbizonyosodtam, hogy gyakorlatilag is kiadja az anyag az épületeket nekiálltam fűrészelni. Sok olyan rész volt, amit apróbb darabokra kellett szednem, hogy végül kiadják a kellő formát. A különböző részeket nem volt a legegyszerűbb feladat összeragasztani (a téglaház 7, a faház 8 faldarabból áll), mert gyakran alig volt mihez kötnie a ragasztónak.

A falak már állnak

A falak felhúzása a téglából készült rész esetében nem volt azért annyira vészes, de a faházat ki kellett egészítenem egy kb. 4mm magas talapzattal az ajtó miatt. Ezt úgy oldottam meg, hogy régi fagylaltos pálcikákból kettőt összeragasztottam, így kiadták a magasságot, majd ilyen elemeket egy lapra ragasztottam és kialakítottam a házhoz passzoló keretet. A csiszolás fontos eleme volt ennek a folyamatnak. Miután ez kész volt a házat ráragasztottam erre a keretre. Eddig csak modellragasztót használtam, de innentől kezdve főként Technokol, vagy valamilyen hasonló ragasztó jöhet csak számításba.


Amint ezzel készen voltam már "csak" a tetők voltak hátra. Az első képekből látható, hogy használható tető elemek egyáltalán nem voltak hozzá, így ezt teljesen magamnak kellett elkészítenem. Még az állomás tornyán találhatót sem tudtam felhasználni, pedig az elején hittem benne, hogy legalább a kis bódéra jó lesz. Először matek tudásomat felhasználva megszerkesztettem papírból a házakra való tetőkből pár változatot és végül a legjobbakat alkalmaztam. Ezután bescanneltem egy modellépületnek a tetejét, majd átszerkesztettem, így végül lett egy olyan felületem, ami bármelyik házhoz használható tetőként és távolabbról még akár boltinak is tűnhet.


Persze minden alkalommal át kellett szerkesztenem kissé, hogy az adott épülethez jó legyen. Ez úgy zajlott, hogy először kartonpapírból elkészítettem újra a tetőt, és ha rendben volt, akkor egy beolvasás után a számítógépen hozzá igazítottam az előbb említett alapanyaghoz. Ha ezzel megvoltam, akkor kinyomtattam, a kartonpapírt összeragasztottam, majd a nyomtatott felületet ráragasztottam a kartontetőre. A nyomtatandó verziónál mindig hagytam fölösleget (ezért lehet kissé furcsa a fenti két kép), hogy a széleknél se látszódjon ki az eredeti papír. A kémények úgy jöttek létre, hogy készítettem egy téglafal mintázatot a számítógépen, majd ezt kinyomtatva, és a felesleges részeket levágva, 1,5 téglánként meghajtottam és ezt egy szintén formára hajtott kartonlapra ragasztottam. Ha ezzel megvoltam, akkor egy "keretet" készítettem a tetejükre. Amikor kész volt a kémény, akkor pedig felragasztottam a tetőre.


Mivel a tetőt eléggé nehéz lenne így ráilleszteni a falakra, ezért előbb még egy "plafont" ragasztottam rájuk, melyeknek a szélén fülek voltak. Ezek nagyban megkönnyítették a két elem összeillesztését. Mivel egyelőre nem döntöttem el, hogy lesz-e bennük világítás, így a bolti épületekre jellemző fekete papírt, nem raktam beléjük, de ha kell világítás, akkor fontos, hogy ne világítsanak át a falak, tehát erről ne feledkezzünk meg!

A kész épületek

Ha hozzájutunk hiányos/sérült épületekhez, akkor ezzel a módszerrel teljesen egyedi házakat hozhatunk létre, melyek akár még az eredetinél is jobban nézhetnek ki, csak némi kreativitás, elszántság, sok-sok türelem és idő kell hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése